Med AI kan vi intervjua döda människor!

Det vore så trevligt att få höra Elvis prata lite om sin karriär igen. Men Elvis ligger ju liksom Ivana Trump 2 meter under jord. Fast det är inga problem när vi kan använda oss av AI, Artificiell Intelligens. Denna teknik gör det möjligt att återskapa en persons röst och till och med göra en video där det ser ut som att personen lever och talar.

Detta kan användas rätt så fritt i Sverige så länge det inte blir tal om att kränka personen. Redan nu finns det experiment med att väcka de döda till liv på detta vis. Den som gör en intervju på detta sätt gör ju inget olagligt men det kan diskuteras hur trevligt det är.

Ta en titt på denna AI intervju med Michael Jackson från 2021:

Det här var ju ett bra tag sedan popkungen gick bort och det hela kan tyckas vara lite kusligt. AI-tekniken återskapar rösten men bilden är från tiden då han var barn och rör bara lite på sig. Kanske hade det blivit mindre skrämmande om man hade använt sig av senare videoklipp för att skapa en ny intervju.

Fast det är klart att det krävs lite mod bland de som gör detta. Det är ju ganska troligt att de som äger rättigheterna till Michael Jackson inte vill att folk ska hålla på och tjäna pengar på hans minne. Då är det säkrare att ge sig på döda b-kändisar som inte har någon kvar på jorden som krigar för deras ekonomiska minne.