Kulturpersonligheter från Nya Zeeland

Vad vet du om landet Nya Zeeland? Kanske mer än vad du först tror! Det här landet står inte bara bakom ull och torkad frukt. De är också med och formar vår kultur i världen. Flera av nutidens stora kulturpersonligheter kommer från Nya Zeeland. Vi tar en titt på några exempel…

Russel Crowe

Han blev känd i rollen som gladiator och har vunnit många utmärkelser som skådespelare. Russel Crowe är född i Wellington som är huvudstaden på Nya Zeeland. Han har dock levt merparten av sitt liv i Australien så många misstar honom för australiensare.

Lorde

Du har säkert hört Lordes första singel Royals som vann tre Grammys. Hon har vunnit fler utmärkelser för sin musik och spelas ofta på radion. Lorde är från Nya Zeeland och spelar också då och då på lokala festivaler i landet. Kanske en god anledning till att resa dit en vacker dag…

Peter Jackson

Detta kanske du hade gissat om du funderat lite på vem som jobbade med Sagan om ringen filmerna. Peter Jackson är en nyzeeländare för evigt förknippad med Sagan om ringen. Han har sin bas i huvudstaden Wellington.

Karl Urban

Han har varit med i serier som Star Trek, Star Wars, Chronicles of Riddick, Sagan om ringen, RED och mer. Han är en känd skådespelare från Nya Zeeland som också är med i den populära Amazon showen The Boys.

Keith Urban

Han är inte Karls bror och du kanske mest känner till honom som Nicole Kidmans man. Men Keith Urban är också känd för sin countrymusik. Han är sångare och har vunnit både Grammy och Golden Globe för musiken han skapade för filmen Act of Valor.

Flight of the Conchords

Om du inte har upptäckt Nya Zeelands roligaste band är det dags att du gör det. Det här bandet har till och med haft en egen TV-serie med samma namn.

Här är några roliga Flight of the Conchords klipp: